tirsdag 12. oktober 2010
Årets Proofsett-utgivelser
fredag 17. september 2010
Hvordan skal man oppbevare sine mynter?
- Mange foretrekker myntskrin eller skuffer med fløyel eller filt. De gledes over å trekke ut en skuff og betrakte flere mynter sammen. De ligger trygt og godt i slike skrin og skuffer, bare du ikke utsetter myntene for skarpt sollys over lengre tid. Sollys er ikke bra, tørre og mørke steder er best for oppbevaring. Mynter som du har mottatt i kapsler bør du la ligge i sine forpakninger slik de kom.
- Oppbevaring i såkalte Hartbergerlommer, som igjen er stukket inn i plastlommer i et album, er også helt trygt, men da er det to lag plast som skiller deg fra myntene dine.
- I utlandet, spesielt USA, blir stadig flere mynter pakket inn i såkalte ubrytelige graderingspakninger, hvor du garantert ikke får noen kontakt med mynten. Det blir en helt steril pakke for de som ønsker det.
- De spesielle papirkonvoluttene som er laget for oppbevaring av mynter er helt OK, produsert i syrefritt papir. Hvis du skriver noe utenpå konvolutten, bør du gjøre det med blyant før du legger mynten i.
Selv liker jeg best å oppbevare samlingene mine i myntskrin i en safe i banken.
http://www.facebook.com/samlerhuset
onsdag 11. august 2010
Samlerhuset sine gode råd om behandling av mynter – del II
- Vær klar over at en mynt ofte har vært i sirkulasjon i lang tid. Hvis du vasker og pusser en slik mynt får du en slitt mynt som ser blank ut, og det stemmer ikke med virkeligheten. Sirkulasjonsmynter som har vært i sirkulasjon skal ikke være blanke!
- Bruk aldri stålull, harde børster eller negleskrubber og andre ting som kan lage riper i mynten. En ripet overflate får du aldri fjernet, uten at du sliper ned mynten, og da blir det ikke mye igjen av den. Kantskader og hakk kan og skal du aldri gjøre noe med!
- IKKE legg en mørk/skitten kobbermynt i cola, ketchup eller lignende, selv om du har hørt solskinnshistorier om slikt. Resultatet blir en gullblank kobbermynt som er ødelagt for alltid!
- Hvis du absolutt vil eksperimentere med rensing av myntene dine, så start med mynter du kan unnvære. Ikke ta favorittmynten i første forsøk. Men husk samtidig at enhver mynt er et unikt objekt. Du har aldri garantert at samme renseprosess gir samme resultat på to i utgangspunktet identiske mynter.
- Du spiser IKKE potetgull samtidig som du gleder deg med myntsamlingen din. Fettet og oljete fingre har ikke noe på mynter å gjøre. Vask hendene dine og tørk dem godt før du tar i myntene.
tirsdag 27. juli 2010
Sjelden gulldollar på auksjon
onsdag 21. juli 2010
Samlerhuset sine gode råd om behandling av mynter - I
- Med gullmynter er det som regel svært lite som kan gjøres. En gullmynt kan ligge på havets bunn i 500 år og være like frisk og vakker som da den forlot myntverkstedet. Ligger en gullmynt i jorden i hundrevis av år, er mynten fortsatt en vakker gullmynt når den graver den frem.
- Annerledes er det med sølvmynter. Sølv reagerer i visse tilfeller negativt i kontakt med andre stoffer. Det beste rådet for å rengjøre en sølvmynt, som ikke bare er preget av tidens patina, men som rett og slett er skitten, er å lage en såpeblanding av Zalo og vann og la mynten ligge der i noen minutter, for deretter å bruke fingrene forsiktig og vaske av skitten. Skyll mynten etterpå i lunkent vann, tørk den (klapp den forsiktig med en myk fille), og du har gjort det nødvendigste.
- Hvis du fortsatt ikke er fornøyd med mynten, kan du legge den i eddiksessens, 7 % konsentrasjon, - IKKE STERKERE. La mynten ligge noen timer og skyll den så i lunket vann før du tørker den som før nevnt. En slik lavkonsentrert eddikessens vil fjerne fettlag og løse opp smuss på mynter.
- Hvis du ikke er kjemiker eller utdannet konservator så stopper du her.
- Proofmynter skal du aldri ta direkte på! La de ligge slik du kjøpte dem, i kapsel, plastlomme eller annen forpakning. Det er utrolig hvor sjenerende et fingeravtrykk lyser imot deg på en proofmynt. Du får aldri fjernet avtrykket, og det gjør mynten mindre verdt.
torsdag 1. juli 2010
Samlerhuset anbefaler ny bok om den norske Gulltransporten
9. april 1940 klokken to på ettermiddagen marsjerte tyske tropper inn i Oslo. En halv time tidligere kjørte den siste av 26 lastebiler fra Norges Bank lastet med gull. Dette var hele Norges gullbeholdning - blant dette 39 kagger gullmynt! Engelske Robert Pearson har skrevet boken "Redd gullet!" om den norske Gulltransporten fra Norge 9. april 1940. Forfatteren har en sterk interesse for andre verdenskrig i Norge, og nå har boken hans endelig kommet på norsk. I bokens forord har Pearson rettet en takk til de som har bistått han med undersøkelser, blant dem Samlerhuset og enkelte ansatte. Det er jeg stolt av!
Bildet er lånt fra Dinamo forlags omtale av boken
"Robert Pearson har laget en unik fremstilling av Gulltransporten fra Norges Bank og har med stor detaljrikdom skildret denne hendelsen på en måte som gjør at vi sterkt anbefaler at den oversettes og utgis på norsk". - Ivar Kraglund og Arnfinn Moland, Norges Hjemmefrontmuseum
Du kan kjøpe boken på Samlerhuset sin hjemmeside.
http://www.samlerhuset.no/
http://www.samlerhuset.blogg.no/
http://www.facebook.com/samlerhuset
tirsdag 22. juni 2010
Verdens største gullmynt på auksjon
Fra da Samlerhuset viste frem verdens største gullmynt på Grand Hotel i mars 2009. * verdens største gullmynt ble preget og utgitt i 2007. Gullprisen for 100 kilo gull var 1. januar 2007 ca. 12,6 millioner norske kroner. Med dagens gullverdi rommer mynten gull for hele 25,8 millioner!
http://www.facebook.com/samlerhuset
http://www.samlerhuset.blogg.no
fredag 18. juni 2010
Amerikanske gulldollar
Faksimile Norsk Myntmagasin, 2006.
http://www.samlerhuset.blogg.no
http://www.facebook.com/samlerhuset
fredag 21. mai 2010
Samlerhuset distribuerer Eurovisions egen valuta
fredag 23. april 2010
Da skoleskipene bestemte pålydende på minnemynter
http://www.samlerhuset.no
http://www.samlerhuset.blogg.no
http://www.facebook.com/samlerhuset
tirsdag 20. april 2010
Da tiøren med fire ben var en sensasjon
onsdag 31. mars 2010
Samlerhuset markerer Gulltransporten 70 års jubileum
mandag 29. mars 2010
17. maimedaljen er tilbake
fredag 26. mars 2010
Samlerhuset inviterer til 70-års markeringen av 9. april 1940
Samlerhuset, i samarbeid med Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum, inviterer til 70-års markeringen av 9.april 1940 og Gulltransporten, hvor nasjonale helter reddet hele Norges gullbeholdning fra tyske invasjonsstyrker.
Dette blir en historisk opplevelse i Gamle Logen på Grev Wedels plass 2 i Oslo, fredag 9.april 2010 fra kl. 10-14.30, GRATIS INNGANG!
http://www.samlerhuset.blogg.no
http://www.facebook.com/samlerhuset
fredag 12. februar 2010
Vancouver-OL – både et myntmesterskap og et idrettsmesterskap!
onsdag 3. februar 2010
Ole Bull minnemynten offentliggjort
onsdag 27. januar 2010
Ole Bull bedre enn Bjørnstjerne Bjørnson?
tirsdag 26. januar 2010
Rekordpris for 5-krone fra 2007 uten hull
tirsdag 19. januar 2010
Levende minnememedaljer fra Samlerhuset og Det Norske Myntverket
Det norske Myntverkets nye medaljeserie ”Alt for Norge”, som utgis i anledning årets dobbeltmarkering for andre verdenskrig, har blitt møttt med overveldende interesse hos Samlerhuset. Medaljene er tiltenkt solgt i hele jubileumsåret, men allerede før januar er omme tyder alt på at det knappe opplaget på 25.000 blir raskt utsolgt.
Kronprins Olav og Max Manus Hos Samlerhuset har vi i den siste tiden opplevd over 1000 daglige bestilinger av medaljen med Max Manus og Kronprins Olav.
Det jeg først og fremst vil berømme Myntverket for med denne samlingenen er de levende og gode motivene. Jeg har nettopp fått ta medaljen med motiv av Gunnar Sønsteby i øyensyn. Portrettet av ”Kjakan” er et av de mest virklighetsfulle jeg har sett. I forhold til de kjedelige motivene som av og til er våre minnemynter til del (husker du myntene til hundreårsjubileet som markerte olje- og dataalderen?) er de fleste medaljene til myntverket befriende gode. Det er vel dette som gjør at samleinteressen er så stor.
NB! Bilde er kun en skisse!
Besøk Samlerhuset sin hjemmeside, Samlerhuset sin blogg og følg Samlerhuset på Facebook.