tirsdag 12. oktober 2010

Årets Proofsett-utgivelser

For oss i Samlerhuset og for mynt- og medaljesamlere er betegnelsen proof kvalitet godt kjent. Men det er likevel kanskje ikke alle som vet nøyaktig hva som kjennetegner en pregning i proof. På Samlerhuset sin blogg kan du lese mer om toppkvaliteten proof.
Den første ekte norske proofmynten forelå i 1990 og Det Norske Proofsett er i år en 20 år lang tradisjon fra Det Norske Myntverket. Årets utgave er preget i kun 7.000 eksemplarer - 20.000 mindre enn det ordinære årssettet.

Den offisielle utgivelsesdatoen for Det Norske Proofsett 2010 er 1. oktober, mens prestisjeutgaven Proofsett Exclusive kommer 15. oktober.

Du kan kjøpe årets Proofsett og forhåndsbestille Proofsett Exclusive 2010 på Samlerhuset sin hjemmeside:





Se også:










fredag 17. september 2010

Hvordan skal man oppbevare sine mynter?

Etter hvert som man begynner å opparbeide seg en samling av mynter, er det mange som lurer på hvordan man bør oppbevare samleobjektene. I myntkatalogen "Norges mynter" 40. utgave finner vi følgende tips om oppbevaring av mynter:

  • Mange foretrekker myntskrin eller skuffer med fløyel eller filt. De gledes over å trekke ut en skuff og betrakte flere mynter sammen. De ligger trygt og godt i slike skrin og skuffer, bare du ikke utsetter myntene for skarpt sollys over lengre tid. Sollys er ikke bra, tørre og mørke steder er best for oppbevaring. Mynter som du har mottatt i kapsler bør du la ligge i sine forpakninger slik de kom.

  • Oppbevaring i såkalte Hartbergerlommer, som igjen er stukket inn i plastlommer i et album, er også helt trygt, men da er det to lag plast som skiller deg fra myntene dine.

  • I utlandet, spesielt USA, blir stadig flere mynter pakket inn i såkalte ubrytelige graderingspakninger, hvor du garantert ikke får noen kontakt med mynten. Det blir en helt steril pakke for de som ønsker det.

  • De spesielle papirkonvoluttene som er laget for oppbevaring av mynter er helt OK, produsert i syrefritt papir. Hvis du skriver noe utenpå konvolutten, bør du gjøre det med blyant før du legger mynten i.

Selv liker jeg best å oppbevare samlingene mine i myntskrin i en safe i banken.


http://www.samlerhuset.no/


http://www.facebook.com/samlerhuset


http://www.samlerhuset.blogg.no/

onsdag 11. august 2010

Samlerhuset sine gode råd om behandling av mynter – del II

Tidligere har jeg skrevet om gode råd om behandling av mynter (Samlerhuset sine gode råd om behandling av mynter - del I), som du finner i årets myntkatalog. Her følger flere tips:

  • Vær klar over at en mynt ofte har vært i sirkulasjon i lang tid. Hvis du vasker og pusser en slik mynt får du en slitt mynt som ser blank ut, og det stemmer ikke med virkeligheten. Sirkulasjonsmynter som har vært i sirkulasjon skal ikke være blanke!

  • Bruk aldri stålull, harde børster eller negleskrubber og andre ting som kan lage riper i mynten. En ripet overflate får du aldri fjernet, uten at du sliper ned mynten, og da blir det ikke mye igjen av den. Kantskader og hakk kan og skal du aldri gjøre noe med!

  • IKKE legg en mørk/skitten kobbermynt i cola, ketchup eller lignende, selv om du har hørt solskinnshistorier om slikt. Resultatet blir en gullblank kobbermynt som er ødelagt for alltid!

  • Hvis du absolutt vil eksperimentere med rensing av myntene dine, så start med mynter du kan unnvære. Ikke ta favorittmynten i første forsøk. Men husk samtidig at enhver mynt er et unikt objekt. Du har aldri garantert at samme renseprosess gir samme resultat på to i utgangspunktet identiske mynter.

  • Du spiser IKKE potetgull samtidig som du gleder deg med myntsamlingen din. Fettet og oljete fingre har ikke noe på mynter å gjøre. Vask hendene dine og tørk dem godt før du tar i myntene.
En fin tommelfingelregel er å la også sirkulasjonsmynter ligge i kapsel, lomme eller annen forpakning for å unngå skader. http://www.samlerhuset.no/ http://www.facebook.com/samlerhuset http://www.samlerhuset.blogg.no/

tirsdag 27. juli 2010

Sjelden gulldollar på auksjon

I juni skrev jeg om amerikanske dollar i gull i Samlerhuset-bloggen Fausas samlertips. Amerikanske gulldollar, såkalte "eagles", har vært preget siden 1795 og er for mange samlere de aller mest facsinerende gullmyntene. Samlerhuset har mange samlere av Amerikanske gull- og sølvdollars.

Den irsk-fødte amerikaneren August Saint-Gaudens er kjent for motivet på det som regnes som en av USAs mest praktfulle mynter, 20 dollar gull 1907-08 og 1908-33. Sistnevnte årstall er verdens dyreste mynt og ble solgt for nesten 60 millioner kroner i 2002. Det som skiller de to typene 20 dollar fra 1907-08 og 1908-33 er at den første typen mangler det kjente mottoet "In God We Trust". Det var president Theodor Roosevelt som mente det var feil å sette et religiøst motto på mynter som ble brukt for å betale i salooner, til gambling og bordeller i det ville vesten. Den avgjørelsen skapte ramaskrik som tvang den amerikanske kongressen til å gjeninnføre det etter bare to år. Mottoet vises under ørenen på reversen av alle St. Gaudens dobbel eagle-mynter fra 1908 til man sluttet å prege sirkulasjonsmyntene i gull i 1933. August Saint-Gaudens satte også sitt preg på 10 dollar indian head eagle gullmynter fra 1907-1933.


Nå skal et spesielt sjeldent eksemplar av en St. Gaudens 10 dollar gullmynt selges på auksjon. Det eneste kjente eksemplaret av 10 dollar 1907 med ren rand og skarp kant ("plain edge coin with wire rim" på engelsk) skal tilbys til budgivere på myntmesse i Boston 11. august. Mynten er en av kun to eksemplarer som ble preget etter at Roosevelt ba Saint-Gaudens redesigne to av USAs største gullmynter. De ble ikke laget for sirkulasjon, men for å se hvordan de nye myntene kom til å se ut. Senere varianter av 10 dollaren hadde 46 stjerner langs randen i stedet for en slett overflate.


Sist mynten ble solgt var i juli 2008 for 322.000 dollar (ca. 2 millioner kroner). Det blir spennende å se hvor mye mynten går for nå.






Ill.: 10 dollar Indian Head 1908







onsdag 21. juli 2010

Samlerhuset sine gode råd om behandling av mynter - I

Som myntsamler vet du sikkert at det ikke er lurt å pusse og gni på myntene dine, men at du må ta godt vare på de. I årets myntkatalog finner du noen gode råd om behandling av mynt:

  • Med gullmynter er det som regel svært lite som kan gjøres. En gullmynt kan ligge på havets bunn i 500 år og være like frisk og vakker som da den forlot myntverkstedet. Ligger en gullmynt i jorden i hundrevis av år, er mynten fortsatt en vakker gullmynt når den graver den frem.

  • Annerledes er det med sølvmynter. Sølv reagerer i visse tilfeller negativt i kontakt med andre stoffer. Det beste rådet for å rengjøre en sølvmynt, som ikke bare er preget av tidens patina, men som rett og slett er skitten, er å lage en såpeblanding av Zalo og vann og la mynten ligge der i noen minutter, for deretter å bruke fingrene forsiktig og vaske av skitten. Skyll mynten etterpå i lunkent vann, tørk den (klapp den forsiktig med en myk fille), og du har gjort det nødvendigste.

  • Hvis du fortsatt ikke er fornøyd med mynten, kan du legge den i eddiksessens, 7 % konsentrasjon, - IKKE STERKERE. La mynten ligge noen timer og skyll den så i lunket vann før du tørker den som før nevnt. En slik lavkonsentrert eddikessens vil fjerne fettlag og løse opp smuss på mynter.

  • Hvis du ikke er kjemiker eller utdannet konservator så stopper du her.

  • Proofmynter skal du aldri ta direkte på! La de ligge slik du kjøpte dem, i kapsel, plastlomme eller annen forpakning. Det er utrolig hvor sjenerende et fingeravtrykk lyser imot deg på en proofmynt. Du får aldri fjernet avtrykket, og det gjør mynten mindre verdt.

torsdag 1. juli 2010

Samlerhuset anbefaler ny bok om den norske Gulltransporten

Som regel handler Fausas samlertips om mynter, medaljer og andre samleobjekter. Denne gangen vil jeg gjerne anbefale en bok. Men helt uten tilknytning til mynt er den ikke...

9. april 1940 klokken to på ettermiddagen marsjerte tyske tropper inn i Oslo. En halv time tidligere kjørte den siste av 26 lastebiler fra Norges Bank lastet med gull. Dette var hele Norges gullbeholdning - blant dette 39 kagger gullmynt! Engelske Robert Pearson har skrevet boken "Redd gullet!" om den norske Gulltransporten fra Norge 9. april 1940. Forfatteren har en sterk interesse for andre verdenskrig i Norge, og nå har boken hans endelig kommet på norsk. I bokens forord har Pearson rettet en takk til de som har bistått han med undersøkelser, blant dem Samlerhuset og enkelte ansatte. Det er jeg stolt av!

Bildet er lånt fra Dinamo forlags omtale av boken

"Robert Pearson har laget en unik fremstilling av Gulltransporten fra Norges Bank og har med stor detaljrikdom skildret denne hendelsen på en måte som gjør at vi sterkt anbefaler at den oversettes og utgis på norsk". - Ivar Kraglund og Arnfinn Moland, Norges Hjemmefrontmuseum

Du kan kjøpe boken på Samlerhuset sin hjemmeside.

http://www.samlerhuset.no/

http://www.samlerhuset.blogg.no/

http://www.facebook.com/samlerhuset

tirsdag 22. juni 2010

Verdens største gullmynt på auksjon

Fredag 25. juni skal verdens største og tyngste gullmynt auksjoneres bort i Wien i Østerrike. Samlerhuset viste frem denne mynten Grand Hotel i mars 2009. Mynten, som er preget og utgitt av Royal Canadian Mint i kun 5 eksemplarer, veier hele 100 kilo og er drøye 50 cm i diameter. Det er det anerkjente auksjonshuset Dorotheum om auksjonerer bort mynten førstkommende fredag. Verdens største gullmynt har en pålydende verdi på 1 million canadiske dollar, men på grunn av den høye gullprisen er myntes virkelige verdi betydelig høyere - ca. 25,8 millioner kroner bare i ren gullverdi! Da Samlerhuset viste frem den massive gullmynten i mars 2009, var gullverdien i mynten på rundt 21,2 millioner. Siden utgivelsen i 2007 har den 100 kilo tunge mynten, som inneholder hele 99,999 % rent gull, mer enn doblet sin egen verdi i gull! * Det blir spennende å se hva verdens største gullmynt går for på auksjon, og ikke minst hva gullverdien vil bli i fremtiden!

Fra da Samlerhuset viste frem verdens største gullmynt på Grand Hotel i mars 2009. * verdens største gullmynt ble preget og utgitt i 2007. Gullprisen for 100 kilo gull var 1. januar 2007 ca. 12,6 millioner norske kroner. Med dagens gullverdi rommer mynten gull for hele 25,8 millioner!


http://www.samlerhuset.no


http://www.facebook.com/samlerhuset


http://www.samlerhuset.blogg.no


fredag 18. juni 2010

Amerikanske gulldollar

I Norsk Myntmagasin, fagtidsskriften og Samlerhuset sitt kundemagasin, handlet Fausas samlertips om amerikanske gulldollars. Fire år senere er temaet fortsatt like aktuelt.

Amerikanske gulldollar - ettertraktede i over 200 år

Gullmynter har alltid fascinert oss samlere. Amerikanske gulldollar, såkalte "eagles", har vært preget siden 1795 - og for mange samlere er dette de aller mest fascinerende gullmyntene.

Med en gulldollar i hånden kan du drømme deg tilbake i historien; til store gullfunn og uendelig rikdom - men også til slit, fattigdom og tapte illusjoner. USAs spennende historie, myntenes utsøkte motiver og gullprisen som stadig når nye høyder er hovedårsakene til at jeg denne gang trekker frem disse myntene som mitt samlertips.

En ørn i endring

De første "eagles" ble preget i 1795, og tilnavnet kommer av den amerikanske ørnen som pryder reverssiden på de fleste amerikanske gullmynter. Mer spesifikt kalles femdollaren i gull for "half eagle", tidollaren for "eagle" og tjuedollaren for "double eagle". Gjennom årene har ørnen forandret seg - den har sittet i profil med vingene inntil kroppen, den har spredt ut vingene med et amerikansk våpenskjold på brystet og den har vært i fri flukt. Sammen med ørnen har myntene stort sett båret ordene "In God We Trust", som henspeiler på USAs kristne tradisjon.

Stolt indianderhøvding

På adverssiden av de gamle amerikanske gullmyntene var som regel frihetsgudinnen Liberty motivet - noen ganger kun portrett, andre ganger i helfigur. Men det finnes unntak fra denne "regelen"; femdollaren Indian Head ble for eksempel preget i årene 1908-1929 for å hedre Amerikas indiandere, og denne gullmynten er interessant og etterspurt. Den stolte indianderhøvdingen ble formgitt av Bela Lyon Pratt, og myntpregningene med dette motivet er sterkt etterspurte i dag. Hundretusener av myntsamlere i USA og resten av verden har denne mynten på ønskelisten.

Verdens dyreste mynt

Noen amerikanske gullmynter er mest kjent under navnet på kunstneren som utformet dem. Den fantastiske tjuedollarmynten "Saint Gaudens" er et typisk eksempel på dette, og hører etter min mening til de vakreste gullmyntene som noen gang er preget. De er da også meget ettertraktede samleobjekter. For mange myntsamlere er det kronen på verket når de endelig kan innlemme et eksemplar i samlingen. Verdens dyreste mynt er forøvrig en slik tjuedollar, preget i 1933 - det eneste kjente eksemplaret ble i 2002 omsatt for nesten 60 millioner kroner.



Faksimile Norsk Myntmagasin, 2006.


http://www.samlerhuset.no


http://www.samlerhuset.blogg.no


http://www.facebook.com/samlerhuset


fredag 21. mai 2010

Samlerhuset distribuerer Eurovisions egen valuta


Den 29. mai er Europas øyne rettet mot Norge og Telenor Arena på Fornebu når Eurovision Song Contest 2010 går av stabelen. Didrik Solli Tangen skal fremføre sangen "My Heart Is Yours" og artister fra hele Europa entrer i disse dager hovedstaden. Verdens største musikkarrangement går ikke upåaktet hen, heller ikke hos Samlerhuset og i samlerverdenen.



I anledning arrangementet har det blitt utgitt et helt spesielt minne - tidenes første offisielle Eurovision-daler. Samlerhuset er offisiell distrubitør før Det Norske Myntverket som har preget daleren. Den offisielle daleren, som har pålydende verdi tilsvarende 100 kroner, er gyldig som betalingsmiddel i utvalgte butikker fra 18. mai til 18. juni. Men jeg er helt sikker på at det også kommer til å bli et populært samleobjekt for både samlere og Eurovision-entusiaster over hele landet! Du husker kanskje Oslo-daleren fra 2002 som ble raskt utsolgt? Eurovision-daleren er utgitt i et begrenset verdensopplag på 10.000 nummererte eksemplarer - du får dermed et helt spesielt minne til Melodi Grand Prix 2010!


Les mer om Eurovision-daleren på http://www.samlerhuset.no/mgp2010

fredag 23. april 2010

Da skoleskipene bestemte pålydende på minnemynter

Når Norges Bank utgir en minnemynt idag, selges den alltid til over pålydende verdi. Det er det de norske skoleskipene, med "Christian Radich" og "Statsråd Lehmkul" i spissen, som har hovedansvaret for. Utgangspunket er som følger: I 1982 ønsket Norges Bank å prege en minnemynt i anledning kong Olav V's 25 år som regent i Norge. Dette skulle være en minnemynt som hele Norges befolkning skulle skaffe seg, og overskuddet av salget skulle gå til skoleskipene. Markedssføringen var imponerende, og mynten ble solgt i hundretusener til folk som så et håp om verdistigning blinke i det fjerne. Etter salget overførte Norges Bank flere hundre tusen kroner til skoleskipene, og alle var glade. Inntil Per og Ole og Anne som hadde kjøpt mynten i håp om en snar fortjeneste opplevde at det slett ikke var snakk om noen verdistigning, det var rett og slett en "død" mynt. Dermed strømmet det i løpet av noen år titusenvis av eksemplarer av myntene tilbake til Norges Bank, som måtte innløse dem til fullt pålydende, selv om skoleskipspengene allerede var utbetalt. Det ble et betydelig tap for Norges Bank, for å si det mildt, og utgangspunkt for en enkel beslutning: Heretter skulle minnemyntene med inntekt til veldedighet ha et langt høyere pålydende, og det betød at neste minnemynt som ble preget i 1989 ikke lenger var en 100-krone, men en 175-krone. Og fra 1990-tallet og fremover ble minnemyntene solgt til overpris. Alt takket være norske skoleskip. Skoleskipene fikk overskuddet, og Norges Bank satt igjen med svarteper og et kjempelager av innløste minnemynter.

http://www.samlerhuset.no
http://www.samlerhuset.blogg.no
http://www.facebook.com/samlerhuset

tirsdag 20. april 2010

Da tiøren med fire ben var en sensasjon

- Jeg har en bie med fire ben! - Løper'n fort? Det var en av de klassiske vitsene i myntsamlermiljøet på 1970-tallet. I løpet av et par hektiske år ble en rekke myntsamlere lurt trill rundt av smarte selgere som levde godt av å utnytte historien om den sjeldne 2-øren fra 1968. Men det de solgte var massevare til skyhøye priser. Det er 10-øren fra 1958 det dreier seg om. Det er en enkel mynt med et enkelt motiv på adversen: En stilisert bie uten særlige detaljer. Det enkle preget ble rettet opp allerede året etter, i 1959, da vi fikk en langt mer detaljrik bie. Bien fra 1958 levde også lenge i ro og mak uten at det var noen som helst interesse for den. Det var preget over 1,4 millioner eksemplarer av mynten, tilstrekkelig i lange baner både for forbrukere og samlere. Men så kom 1968 og 2-øren som hele Norge lette etter. Den fantes bare i mynstsett, og prisene steg kraftig på starten av 1970-tallet da mange ble klar over sjeldenheten. Det visste smarte "svindlere" å utnytte: Hva om vi hausser opp 10-øren fra 1958 som ikke ser ut som de andre 10-ørene ? Som tenkt så gjort. Annonser om kjøp av denne "sjeldenheten" ble satt inn i avisene, glade journalister grep begjærlig historien om den ettersøkte bien med bare fire ben, og dermed startet sneballen å rulle. Etter en stund ble det rykket inn salgsannonser om 10-øren; under billett merket ønsket man å betale hundrevis av kroner for mynten. Nyhetshistorien, annonsene og snakket fra mann til mann gjorde utslaget, og i løpet av kort tid jaktet "hele" Norge på denne "sjeldenheten". Boblen måtte selvfølgelig sprekke til slutt, da snart hele befolkningen kunne fremvise en 10-øres bie med fire ben. Bien med fire ben som "hele" Norge lette etter på 1970-tallet. http://www.samlerhuset.no http://www.samlerhuset.blogg.no http://www.facebook.com/samlerhuset

onsdag 31. mars 2010

Samlerhuset markerer Gulltransporten 70 års jubileum

Den 9. april er det ikke bare 70 års siden tyskerne invaderte Norge, men også 70 års siden Blücher ble senket og den fantastiske gulltransporten fra Norges Bank via Gudbrandsdalen og Molde brakte Norges Banks gullbeholdning i sikkerhet hos våre allierte i London og etterhvert USA. For meg er dette den mest utrolige mynthistorien jeg vet om. Samlerhuset skal selvsagt ikke la et så spesielt 70 årsjubileum forbigå i stillhet. I samarbeid med myntverket og Hjemmefrontmuseet har derfor Samlerhuset invitert til 70 årsjubileum i Gamle Logen I Oslo den 9. april. Gamle Logen er en av Oslos fineste festsaler – om ikke den fineste ved siden av spesilsalen og rokkosalen på Grand Hotel. Ingen ringere enn Gunnar ”Kjakan” Sønsteby vil holde foredrag. Gunnar Sønsteby, Norges høyest dekorerte borger, trenger ingen nærmere presentasjon! Foredrag vil også dr i numismatikk og historie ved universitetet i Oslo, Svein Gullbekk, holde. Gullbekk er en strålende foredragsholder, og den desidert beste foredragsholderen innen numismatikken i Norden. Det blir også kunstneriske innslag, og Samlerhuset stiller ut mynter fra gulltransporten. Alle er invitert til å komme 9 april kl 10 til 14.30. Det er gratis inngang. http://www.samlerhuset.no http://www.samlerhuset.blogg.no http://www.facebook.com/samlerhuset

mandag 29. mars 2010

17. maimedaljen er tilbake

Etter 10 års fravær er endelig 17.maimedaljen tilbake i Norge. Det Norske Myntverket har bestemt seg for å blåse liv i en gammel tradisjon som går helt tilbake til 1880-årene. Årets 17. maimedalje har hentet motiv knyttet til krigsminneåret 2010 – og viser Max Manus og Kronprins Olav i åpen bil kjørende gjennom Oslos gater under frigjøringsfeiringen i 1945. 17. maimedaljen utgis med en syttendemai-sløyfe i nasjonalfargene. Jeg tror medaljen kommer til å bli veldig populær over hele landet, og jeg håper virkelig Det Norske Myntverket med dette greier å gjennopprette en stolt tradisjon på nasjonaldagen. Den ser stilig ut når den er festet på brystet på findressen eller på bunaden. Myntverket har besluttet at 17. maimedaljen ikke skal selges gjennom vanlige butikker, men gjennom idrettslag, skoleklasser og ulike kulturinstitusjoner. Alle lag og foreninger over hele landet er invitert til å søke om å bli samarbeidspartner med Myntverket og stå for salget. Jeg synes Myntverket har lagt opp til veldig generøse betingelser. 17. maimedaljene koster 195 kr stk og de foreningene som selger sitter igjen med over 100 kr pr solgte medalje – 101 kr og 25 øre om jeg regner rett. Jeg tror dette er mye lettere å selge for skoleklasser, idrettslag, kor, korps, pensjonistforeninger, handicaplag, sanitetskvinner, 4H-foreninger, skytterlag, kirkesamfunn, historielag, russen og andre enn ulike andre produkt slike organisasjoner kan selge i sitt nærområde – som avisabonnement, helsekostprodukter, rabattkort og doruller. Det er også et mye mer staselig produkt som man kan være stolt av å være å selge. I mitt lokale idrettslag, Oppegård idrettslag, har vi søkt Det Norske Myntverket om å få være samarbeidspartner. 17. mai medaljen er også et samleobjekt. Slike medaljen kom ut første gang i 1881, da tre ulike utgivere i Oslo laget 17. maimedalje med motiv av Henrik Wergeland. Det Norske Myntverket kom på banen i 1884. Det er ifølge Norges store 17. maimedaljeekspert Kjetil Kvist uklart om den første 17. maimedaljen fra myntverket noen gang ble lagt ut for salg, men den representerte uansett starten på en vakker tradisjon for myntverket. 17. maimedaljene hadde sin første storhetstid i tiden før og etter frigjøringen i 1905. Da ble det utgitt en mengde slike medaljer med strålende motiver. Datidens medaljedesignere var blant samtidens aller fremste kunstnere – og størst av dem alle var Ivar Throndsen. 17.maimedaljen fikk en renessanse etter krigen, men fra 60-tallet var den på retur. De tre siste utgavene kom i 1995, 1998 og 2000 – alle knyttet til markeringer i vårt egen kongehus. Hvis du er medlem i en forening synes jeg du skal benytte anledningen til å søke om å bli samarbeidspartner med myntverket og selge 17. maimedaljer. Det er mange foreninger som vil tjene titusenvis av lettjente kroner på dette i år. Her er linken: www.17maimedaljen.no

fredag 26. mars 2010

Samlerhuset inviterer til 70-års markeringen av 9. april 1940



Samlerhuset, i samarbeid med Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum, inviterer til 70-års markeringen av 9.april 1940 og Gulltransporten, hvor nasjonale helter reddet hele Norges gullbeholdning fra tyske invasjonsstyrker.




Dette blir en historisk opplevelse i Gamle Logen på Grev Wedels plass 2 i Oslo, fredag 9.april 2010 fra kl. 10-14.30, GRATIS INNGANG!



http://www.samlerhuset.no


http://www.samlerhuset.blogg.no


http://www.facebook.com/samlerhuset


fredag 12. februar 2010

Vancouver-OL – både et myntmesterskap og et idrettsmesterskap!

I dag starter Vancouver-OL. Dette skal bli noen heidundrende dager. Alle i Samlerhuset gleder seg stort! Jeg ser NRKs eksperter spår 13 norske gullmedaljer og hele 35 medaljer totalt. Jeg er selv den fødte optimist, men jeg synes det vil være flott om vi greier 7-10 gull. Appropos gull: Den første gullmedaljen gir jeg til Royal Canadian Mint, det kanadiske myntverket. De har utvilsomt utgitt tidenes flotteste OL-program. De kanadiske myntdesignerne har laget OL-mynter som verden aldri har sett. Noen av motivene er så intrikate og levende at man bare må gi ende over. Spesielt gjelder dette noen av de de store utgavene, som f.eks 1 kg sølvmynter og store to og fem unse gullmynter. Ofte kan det bli litt glorete når mynter utstyres med farger, men her har myntverket fått til stilfulle fargemynter som oser høy kvalitet. Mange av opplagene er små – ofte helt ned til 200 i opplag. På Norges vegne har Samlerhuset sikret 5-10% av opplaget for en del mynter, og det meste har blitt raskt utsolgt. Noen samleobjekter legges ut for salg akkurat nå, men man kan ikke vente lenge hvis man vil sikre seg dette – så små er opplagene. På en skala fra 0 til 10 gir jeg Canada 9 for dette OL-programmet! http://www.samlerhuset.no http://www.samlerhuset.blogg.no http://www.facebook.com/samlerhuset

onsdag 3. februar 2010

Ole Bull minnemynten offentliggjort

Fredag den 5. februar utgir Norges Bank den lenge annonserte 10 kr mynten i anledning 200 års jubileet for Ole Bulls fødselsdag. Jeg må si jeg synes Norges Bank og kunstner Wenche Gulbransen har løst designet på en utmerket måte. Det er lett for at disse ”komponist- og portrett-myntene” blir litt kjedelig, men denne har fått en flott utforming, der notearket til Seterjentens søndag flyter sammen med Ole Bulls portrett. Ingrid Austlid Rise, sjefgravør hos Det norske Myntverket, har stått for det stolte kongeportrettet, som vi også finner på andre norske mynter.

Opplaget på minnemynter som også fungerer som sirkulasjonsmynter er ikke lenger satt på forhånd. Opplaget avgjøres av etterspørselen etter sirkulasjonsmynt. Norges Bank opplyser ikke hvor mange mynter som er preget i første produksjonrunde.


Inntil i fjor var det 20 kr mynter som ble gitt et spesialpreg. Fra og med 2009 har Norges Bank valgt å bruke 10 kr mynten til dette formålet.








onsdag 27. januar 2010

Ole Bull bedre enn Bjørnstjerne Bjørnson?

Jeg må si jeg hører med blant de som er forundret over at Norges Bank har valgt å minne Ole Bulls 200 års jubileum med en 10 kr minnemynt (kommer i februar), men ikke finner det opportunt å minne Bjørnstjerne Bjørnson i Bjørnson-året 2010. Norges Bank meddeler at de ikke vil markere dødsdager (Bjørnsonåret markerer 100 årsdagen for Bjørnsons død), men det var ikke til hinder for at de markerte Henrik Ibsens 100 års dødsdag i forbindelse med Ibsen-året. Forstå det den som kan! Dette føyer seg inn i en rekke kontroversielle avgjørelser fra Norges Bank med hensyn til minnemynter. Men en ting skal de i hvert fall ha: De markerte Norges Banks 175 års jubileum med mynt i 1991. Runde årsdager må jo få en minnemynt! Besøk Samlerhuset sin hjemmeside. http://www.samlerhuset.blogg.no http://www.facebook.com/samlerhuset

tirsdag 26. januar 2010

Rekordpris for 5-krone fra 2007 uten hull

Her forleden ble det satt rekord for en norske mynt utgitt etter år 2000. Da ble nemlig en norsk fem krone mynt fra 2007 omsatt for 11.000 kr plus salærer (totalt 13.200 kr) på en myntauksjon . Mynten manglet sitt sedvanlige hull i midten – noe som aldri tidligere er oppdaget på en fem krone fra 2007.


Etter at Norge gjeninnførte hullene i 1 kronen og 5 kronen ved innføring av ny myntrekke på 90-tallet, begynte det å dukke opp stadige observasjoner av mynter uten hull eller med feilsentrerte hull. Det var først og fremst kronestykker som ble funnet med feil, men også fem krone mynter. Mange forteller om bankansatte som gikk gjennom tusenvis av myntruller for å finne feilmynter. Dette var lett å sjekke. Det var bare å se om lyset slapp gjennom hullene i myntrullen, så hadde man sjekket en hel rull på ett sekund. Mange bankfunksjonærer tjente bra ved å lete etter feilmynter, og veksle disse til seg for nominell verdi. Mynthandlere og samlere betalte fra 500 til 5000 kr alt etter hvilken type feil det dreide seg om.


Fem krone mynter uten hull har man kjent til for årstallene 1998 til og med 2002. Rutinene til Myntverket bedret seg etter hvert, og etter 2002 er det bare så vidt jeg vet kjent en mynt uten hull fra 2005, inntil godbiten fra 2007 altså dukket opp. Når det gjelder kronestykkene stoppet feilen rundt 2004, med sjeldne tilfeller deretter.


Det kan imidlertid lønne seg å ha øynene med seg. Det er sikkert ikke siste gang det dukker opp en relativt ny mynt med feilpreg.





tirsdag 19. januar 2010

Levende minnememedaljer fra Samlerhuset og Det Norske Myntverket


Det norske Myntverkets nye medaljeserie ”Alt for Norge”, som utgis i anledning årets dobbeltmarkering for andre verdenskrig, har blitt møttt med overveldende interesse hos Samlerhuset. Medaljene er tiltenkt solgt i hele jubileumsåret, men allerede før januar er omme tyder alt på at det knappe opplaget på 25.000 blir raskt utsolgt.


Kronprins Olav og Max Manus Hos Samlerhuset har vi i den siste tiden opplevd over 1000 daglige bestilinger av medaljen med Max Manus og Kronprins Olav.


Det jeg først og fremst vil berømme Myntverket for med denne samlingenen er de levende og gode motivene. Jeg har nettopp fått ta medaljen med motiv av Gunnar Sønsteby i øyensyn. Portrettet av ”Kjakan” er et av de mest virklighetsfulle jeg har sett. I forhold til de kjedelige motivene som av og til er våre minnemynter til del (husker du myntene til hundreårsjubileet som markerte olje- og dataalderen?) er de fleste medaljene til myntverket befriende gode. Det er vel dette som gjør at samleinteressen er så stor.




NB! Bilde er kun en skisse!


Besøk Samlerhuset sin hjemmeside, Samlerhuset sin blogg og følg Samlerhuset på Facebook.