- Med gullmynter er det som regel svært lite som kan gjøres. En gullmynt kan ligge på havets bunn i 500 år og være like frisk og vakker som da den forlot myntverkstedet. Ligger en gullmynt i jorden i hundrevis av år, er mynten fortsatt en vakker gullmynt når den graver den frem.
- Annerledes er det med sølvmynter. Sølv reagerer i visse tilfeller negativt i kontakt med andre stoffer. Det beste rådet for å rengjøre en sølvmynt, som ikke bare er preget av tidens patina, men som rett og slett er skitten, er å lage en såpeblanding av Zalo og vann og la mynten ligge der i noen minutter, for deretter å bruke fingrene forsiktig og vaske av skitten. Skyll mynten etterpå i lunkent vann, tørk den (klapp den forsiktig med en myk fille), og du har gjort det nødvendigste.
- Hvis du fortsatt ikke er fornøyd med mynten, kan du legge den i eddiksessens, 7 % konsentrasjon, - IKKE STERKERE. La mynten ligge noen timer og skyll den så i lunket vann før du tørker den som før nevnt. En slik lavkonsentrert eddikessens vil fjerne fettlag og løse opp smuss på mynter.
- Hvis du ikke er kjemiker eller utdannet konservator så stopper du her.
- Proofmynter skal du aldri ta direkte på! La de ligge slik du kjøpte dem, i kapsel, plastlomme eller annen forpakning. Det er utrolig hvor sjenerende et fingeravtrykk lyser imot deg på en proofmynt. Du får aldri fjernet avtrykket, og det gjør mynten mindre verdt.
onsdag 21. juli 2010
Samlerhuset sine gode råd om behandling av mynter - I
Som myntsamler vet du sikkert at det ikke er lurt å pusse og gni på myntene dine, men at du må ta godt vare på de. I årets myntkatalog finner du noen gode råd om behandling av mynt:
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar