onsdag 21. juli 2010

Samlerhuset sine gode råd om behandling av mynter - I

Som myntsamler vet du sikkert at det ikke er lurt å pusse og gni på myntene dine, men at du må ta godt vare på de. I årets myntkatalog finner du noen gode råd om behandling av mynt:

  • Med gullmynter er det som regel svært lite som kan gjøres. En gullmynt kan ligge på havets bunn i 500 år og være like frisk og vakker som da den forlot myntverkstedet. Ligger en gullmynt i jorden i hundrevis av år, er mynten fortsatt en vakker gullmynt når den graver den frem.

  • Annerledes er det med sølvmynter. Sølv reagerer i visse tilfeller negativt i kontakt med andre stoffer. Det beste rådet for å rengjøre en sølvmynt, som ikke bare er preget av tidens patina, men som rett og slett er skitten, er å lage en såpeblanding av Zalo og vann og la mynten ligge der i noen minutter, for deretter å bruke fingrene forsiktig og vaske av skitten. Skyll mynten etterpå i lunkent vann, tørk den (klapp den forsiktig med en myk fille), og du har gjort det nødvendigste.

  • Hvis du fortsatt ikke er fornøyd med mynten, kan du legge den i eddiksessens, 7 % konsentrasjon, - IKKE STERKERE. La mynten ligge noen timer og skyll den så i lunket vann før du tørker den som før nevnt. En slik lavkonsentrert eddikessens vil fjerne fettlag og løse opp smuss på mynter.

  • Hvis du ikke er kjemiker eller utdannet konservator så stopper du her.

  • Proofmynter skal du aldri ta direkte på! La de ligge slik du kjøpte dem, i kapsel, plastlomme eller annen forpakning. Det er utrolig hvor sjenerende et fingeravtrykk lyser imot deg på en proofmynt. Du får aldri fjernet avtrykket, og det gjør mynten mindre verdt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar