I Norsk Myntmagasin, fagtidsskriften og Samlerhuset sitt kundemagasin, handlet Fausas samlertips om amerikanske gulldollars. Fire år senere er temaet fortsatt like aktuelt.
Amerikanske gulldollar - ettertraktede i over 200 år
Gullmynter har alltid fascinert oss samlere. Amerikanske gulldollar, såkalte "eagles", har vært preget siden 1795 - og for mange samlere er dette de aller mest fascinerende gullmyntene.
Med en gulldollar i hånden kan du drømme deg tilbake i historien; til store gullfunn og uendelig rikdom - men også til slit, fattigdom og tapte illusjoner. USAs spennende historie, myntenes utsøkte motiver og gullprisen som stadig når nye høyder er hovedårsakene til at jeg denne gang trekker frem disse myntene som mitt samlertips.
En ørn i endring
De første "eagles" ble preget i 1795, og tilnavnet kommer av den amerikanske ørnen som pryder reverssiden på de fleste amerikanske gullmynter. Mer spesifikt kalles femdollaren i gull for "half eagle", tidollaren for "eagle" og tjuedollaren for "double eagle". Gjennom årene har ørnen forandret seg - den har sittet i profil med vingene inntil kroppen, den har spredt ut vingene med et amerikansk våpenskjold på brystet og den har vært i fri flukt. Sammen med ørnen har myntene stort sett båret ordene "In God We Trust", som henspeiler på USAs kristne tradisjon.
Stolt indianderhøvding
På adverssiden av de gamle amerikanske gullmyntene var som regel frihetsgudinnen Liberty motivet - noen ganger kun portrett, andre ganger i helfigur. Men det finnes unntak fra denne "regelen"; femdollaren Indian Head ble for eksempel preget i årene 1908-1929 for å hedre Amerikas indiandere, og denne gullmynten er interessant og etterspurt. Den stolte indianderhøvdingen ble formgitt av Bela Lyon Pratt, og myntpregningene med dette motivet er sterkt etterspurte i dag. Hundretusener av myntsamlere i USA og resten av verden har denne mynten på ønskelisten.
Verdens dyreste mynt
Noen amerikanske gullmynter er mest kjent under navnet på kunstneren som utformet dem. Den fantastiske tjuedollarmynten "Saint Gaudens" er et typisk eksempel på dette, og hører etter min mening til de vakreste gullmyntene som noen gang er preget. De er da også meget ettertraktede samleobjekter. For mange myntsamlere er det kronen på verket når de endelig kan innlemme et eksemplar i samlingen. Verdens dyreste mynt er forøvrig en slik tjuedollar, preget i 1933 - det eneste kjente eksemplaret ble i 2002 omsatt for nesten 60 millioner kroner.
Faksimile Norsk Myntmagasin, 2006.
http://www.samlerhuset.no
http://www.samlerhuset.blogg.no
http://www.facebook.com/samlerhuset